Podologen
Wat is de rol van de erkende podoloog in het zorgtraject diabetes type 2?
Op medisch voorschrift organiseert hij 2 sessies podologie per jaar van min. 45 minuten, voor de patiënten die behoren tot de risicogroepen 1, 2a, 2b en 3.
Deze sessies worden terugbetaald door de ziekteverzekering. De patiënt betaalt enkel het remgeld.
Voor de patiënten die tot één van de risicogroepen behoren mogen per kalenderjaar mogen maximum 2 prestaties podologie per patiënt geattesteerd worden.
Risicogroepen
- groep 1 (verlies van gevoeligheid in de voet, op voorwaarde dat dit blijkt uit een 10g-monofilament)
- groep 2a (lichte orthopedische misvormingen zoals prominente metatarsaalkoppen met minimale eelten en/of soepele hamer- of klauwtenen en/of beperkte hallux valgus < 30°)
- groep 2b (ernstiger orthopedische afwijkingen)
- groep 3 (vaatlijden of vroegere voetwonden of amputatie of Charcot)
Documenten
- Omzendbrief aan de podologen
- Inleiding - Aanpassing vanaf 1 september 2009 van de vergoedbare podologieverstrekkingen omwille van de inwerkingtreding van het zorgtraject diabetes (PDF - 104 KB)
- Deel 1 - Formulier - Verklaring inzake het opnemen van mijn gegevens in lijsten van podologen die het riziv publiceert (PDF - 85 KB)
- Deel 2 - Zorgtrajecten: een nieuw concept van « shared care » in de ziekteverzekering (PDF - 97 KB)
- Deel 3 - Uittreksel uit het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 januari 1991 tot vaststelling van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen o (zie het K.B. van 22 oktober 2010 hieronder)
- Koninklijk besluit van 22 oktober 2010 tot wijziging van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen (PDF - 135 KB)
- Gecoördineerde tekst van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen in de reglementaire databank DOCLEG
- Koninklijk besluit van 31 januari 2010 (toelating voor de toepassing van de derdebetalersregeling voor bepaalde revalidatieverstrekkingen) (PDF - 16 KB)